Spotkanie VIII przyrodników:
Wykrywanie skrobi w różnych produktach spożywczych.
Problem badawczy: Czy w fasoli, ziemniakach, serze białym, kaszce mannie,kisielu, budyniu, chlebie pszynnym jest skrobia.
Hipoteza: We wszystkich produktach znajduje się skrobia.
Przebieg badania: Na wszystkie badane prodkuty nakładaliśmy próbki jodyny.
Obserwacje: Jodyna zabarwiła się na granatowo w fasoli, ziemniakach, budyniu, kisielu, kaszce mannie,chlebie pszennym. Nie zmieniła zabareienia w serze.
Wnioski: Skrobia znajduje się we wszystkich produktach, oprócz sera.
Na zajęciach mieliśmy okazję przygotować i skosztować różne potrawy oparte na skrobi. Zalewając je gorącą wodą spowodowaliśmy spęcznienie skrobi i powstanie kleiku skrobiowego.
Mniam, mniam:)
Dziś odwiedziły nas panie, które koordynują projekt.Wyniki naszych badań.Takie substancje badaliśmy.
Arleta przygotowuje kasze mannę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz